1. Първото се състои в това, че на човек

...
  1. Първото се състои в това, че на човек
Коментари Харесай

Паулу Коелю: Четирите препятствия за постигането на вашите мечти

   Paulo-coelho1

1. Първото се състои в това, че на човек още от детството му се внушава, че това, което той най-вече желае в живота, е просто невероятно. С тази мисъл той пораства и всяка година в душата му се трупат  от ден на ден предубеждения и страхове, преизпълва се с възприятие за виновност.

2. Ако човек  въпреки всичко има смелостта да открие и извлече  фантазията си от дълбините на душата си, а не да се откаже от битката за нейната реализация, го чака идващото тестване: любовта. Той знае какво би желал да реализира или да изпита в живота, само че се опасява, че в случай че изостави всичко и последва фантазията си, той ще аргументи болежка и страдалчество на околните си.

   11

От всички четири, това препятствие  е най-коварното, тъй като то  сякаш е обгърнато в някакаква аура на святост – един тип отвод от насладата на творенето и плодовете на успеха. Само когато човек осъзнае, че той е заслужен за това, за което   се бори толкоз буйно, той се трансформира в инструмент в ръцете на Господа и той открива смисъла на престоя си тук, на Земята.

Децата се отхвърлят от фантазиите си, с цел да угодят на родителите си, родителите се отхвърлят ​​от самия живот, с цел да угодят на децата си, болката и мъченията оправдават с  това, което би трябвало да носи единствено наслада – любовта.

Ние твърдим, че нашите фантазии са просто хлапашки нелепости, които не могат да бъдат осъществени, или че те се раждат единствено тъй като не знаем доста за това, какво в действителност е животът. Ние убиваме нашите фантазии, тъй като се опасяваме да встъпим в Истинската Битка.

Първият симптом, че сме почнали да убиваме фантазията си, е, когато внезапно се окаже, че нямаме задоволително време.

Вторият симптом, че нашата фантазия умира, е придобиването на опит. Преставаме да възприемаме живота като едно огромно премеждие и започваме да мислим, че ще бъде умно, заслужено и вярно от наша страна,  да не пожелаваме прекалено много от живота.

Когато се опитваме да излезем оттатък стените на всекидневното ни рутинно битие, до нас доближава миризмата на прахуляк и пот, ние виждаме  жадните очи на бойците, чуваме трясъка на счупени копия,  усещаме горчивината на провалянето. Но не ни е обещано да разбираме насладата, великата наслада, която изпълва сърцата на всички, които се борят. Защото за тях не е значимо дали печелят или губят – а единствено че водят Истинска Битка.

И най-после, третият симптом на изгубената фантазия – това  е умиротворението. Животът е като неделна вечер: ние не пожелаваме доста от живота, само че и съвсем нищо не жертваме.

Ние започваме да се считаме за възрастни, зрели хора, които имат вяра, че най-сетне са се отървали от детските фантазии, от младежките мечти,  и се стремим единствено, както се споделя, към триумф в работата и персоналния живот. И се изненадваме,  когато нашите връстници внезапно заявят, че се нуждаят от освен това в живота. Всъщност, надълбоко в себе си,  се досещаме, че всичко това се случва с нас, тъй като отказвахме да се борим за фантазията си – отказахме да се присъединим към Истинската Битка.

Когато се отхвърляме от фантазията си и се умиротворяваме … тогава навлизаме в  къс интервал на спокойния живот. Но тогава мъртвите фантазии стартират да се разлагат и да тлеят вътре в нас, отравяйки цялото ни битие.

В началото ставеме жестоки с околните хора, а  и по-късно и със самите себе си. Тогава хората развиват умствени и физически болести. Нашата плашливост ни води единствено до това, което се опитахме да избегнем, отказвайки да се борим – към отчаяние и проваляне.

И тогава, един ден смрадта  на гниещи фантазии става просто непоносима, започваме да се задушаваме и да желаем гибелта. Смърт, която ще ни освободи от нашата самонадеяност, от нашите каузи и от убийствената тишина на неделните вечери.

Паулу Коелю

П. Коелю: Започнете Новата година от нулата!

 

Можете да си кажете, че няма да извършите нито една крачка напред, до момента в който не разберете за какво някои значими и постоянни неща в живота ви,  се превърнаха  в прахуляк за  един…

Цялата публикация

Какво загубихте и пропуснахте през 2017 година съгласно вашия зодиакален знак

 

Понякога всички губим нещо и даже нямаме време да разберем това: време, обич, наслада, и е нужно единствено време, с цел да погледнем обратно и с мъка да го осъзнаем. Какво…

Цялата публикация

15 дребни промени, които можете да извършите в живота си през 2018 година

 

  Не е належащо да си поставяте грандиозни цели, които, макар че са доста мечтани, често  са неосъществими. Опитайте се просто да извършите дребни промени, малко по малко.  Повярвайте,  те…

Цялата статия
Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР